wtorek, 10 maja 2016

Witariański tort urodzinowy.




Dokładnie rok temu na moim blogu pojawił się pierwszy wpis. Z tej okazji przygotowałam torcik urodzinowy. W stylu witariańskim. Od dawna chodził mi po głowie ekskluzywny zamiennik dla sernika z brzoskwiniami. I oto jest RAW sernik z musem mango.

Wam życzę smacznego, a sobie sto lat!


Składniki:


Spód:

30 gram orzechów pecan (lub orzechów włoskich)
100 gram płatków gryczanych
6 kostek czekolady (najlepiej surowej)
20 namoczonych daktyli
szczypta soli himalajskiej

Masa:

300 gram orzechów nerkowca
100 ml mleka (najlepiej domowej roboty i najlepiej owsianego bo jest niesamowicie gęste)
3 łyżki miodu (innego płynnego wegańskiego słodzika)

Góra:

1 mango


Składniki na spód wrzuć do blendera kielichowego lub rozdrabniacza. Miksuj ze sobą na gładką masę. Jeśli będzie za sucha dodawaj po łyżce wody.  Na spodzie okrągłej (lub dowolnie innej) foremki wyłóż masę. Równo i dokładnie dociśnij palcami.


Masę przygotujesz w podobny sposób. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub rozdrabniaczu. Może się okazać, że musisz zrobić to na dwie tury jak ja. Miksuj do uzyskania lepiej ale zwartej i gładkiej masy. W razie czego dolej odrobinę więcej mleka. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód ciasta.

Teraz pozostał tylko mus z mango. Obierz owoce ze skóry i pozbądź się pestki. Zblenduj na gładki mus. Wyłóż na wierzch naszego torcika.

Całość gotowa! Ciasto możesz dodatkowo jeszcze schłodzić w lodówce. I tam też je przechowuj.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz